Lurer du på hvordan våronn på biefarm går for seg? Hanne på Solliafarmen viser deg!

Jeg elsker honning!

Biene er viktige for å holde naturens hjul i gang og 90% av våre blomstervekster er avhengig av bier for å formere seg! Uten bier, ingen epler, nøtter, bær, appelsiner eller brokkkoli! Derfor elsker jeg også bier!

Møt min dytige leverandør fra Solbergmoen: Solliafarmen! Hanne er primus motor, og med stor kjærlighet til alt hva naturen bringer produseres det både honning, geleer og marmelader. Solliafarmen byr også på hudpleie med ingredienser fra bienes verden, birøkter-utstyr, kule kjevler med mønster med MER – mange jern i ilden altså!

Birøkter Hanne på Solliafarmen in action
Birøkter Hanne på solliafarmen in action

Jeg kan melde om at våronn på biefarm er litt av en opplevelse! Jeg har jo en skrekkblandet kjærlighet til bier, så jeg tenkte det måtte være lurt å prøve å ta meg minst mulig ut som en blomst  – så, null parfyme og mørke klær 🙂 Hanne forklarte i etterkant at lukt irriterer biene, annet enn det er den beste forberedelsen å ta på birøkter utstyr og jeg lover deg! Inni en 3-lags superperforert og dobbel-zippa birøkter drakt, var det bare kjærlighet 🙂

Om du foretrekker LYD OG BILDE: Nederst i dette innlegget ligger det to småklumsete videosnutter fra kubesjekkinga, var ikke bare bare å filme iført drakt, men hvis du scroller litt får du se og høre litt av livet i kuben.

Det å komme så nært innpå biene var utrolig kult, og noe av det mest fascinerende var å se bier komme tilbake til kuben, tungt lastet med bakbeina fulle av nektar og pollen i de nydeligste knallfarger. De var tydelig slitne etter en lang flytur, sjangla gjennom lufta og  kræsjlanda på landebrettet eller andre egnede steder i nærheten av flyhullsåpninga, og henta seg litt inn før de krøyp inn for å lagre fangsten.

«Honning blir til – kort fortalt»

Biene samler nektar og pollen fra blomster, og ved å tilsette enzymer og redusere vanninnholdet (som biene gjør ved å vifte med vingene for å drive fuktighet ut av kuben) omgjør de nektaren til honning. Når honningen er bra nok forsegler de lagringscellen med voks. Både pollen (som gir fett og proteiner) og nektar er mat til bier og larver. Og gjennom bienes sanking, pollineres blomster og gir deilige avlinger med frukt og bær – man MÅ bare elske de!!

Så, hva er våronn på en biefarm?

Igjennom vinteren har biene oppholdt seg i kuben, i en klump rundt dronninga for å holde ho varm. De skal være så uforstyrra som mulig og birøkteren ser til at forstyrrende elementer som mus og kjøttmeis ikke kommer inn i kuben. På høsten etter at birøkteren har tatt honningen, ble denne erstattet med sukkerlake som biene har spist i løpet av vinterhalvåret. Tidlig på våren flyr biene ut av kuben for å gjøre fra seg og etter hvert som frukttrærne og løvetann blomstrer er biene i gang med å sanke pollen og nektar. Våronna på biefarmen er forberedelsene til starten på bienes «arbeids-sesong».

Sterk kube

Hvis kuben er full, det vil si at det er bier på alle tavlene, settes det på en skattekasse med tomme tavler. Her bygger biene sine seks-kantede celler av voks og bruker området til å lagre honning. I en sterk kube er alle tavlene fulle, og om det ikke settes på skattekasse risikerer man at biene svermer, det vil si at de forlater kuben for å finne et nytt sted å bo med bedre plass. Sverming kan også skje hvis dronninga er svak. Skattekassen må imidlertid ikke settes på for tidlig – hvis det skjer må biene bruke unødvendig mye energi på å holde kuben varm noe som gir lavere produksjon. For svakere kuber vurderer bi-røkteren tiltak, for eksempel sette inn ei ung og sprek dronning for å se om det får futt i sakene.

Birøkteren skjærer også bort villbygg og tar vare på voksen. Det er voks-mangel i Norge så alt av villbygg biene lager tas vare på og brukes i produksjon av nye tavler.

Her har biene bygd villbygg som de bruker til å lagre mat i (nektar, pollen, sukkerlake om vinteren)

Ulike typer honning

Honningens farge og smak påvirkes av hvor biene flyr. På våren sanker biene nektar fra blomster som gjør at SOMMERHONNINGEN er lys i farge og mild på smak. Mot sensommeren flyttes biene til lyngområder hvor de sanker nektar fra røsslyng, dette gir en mørkere LYNGHONNING som er litt kraftigere på smak.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *